1957

Krügerherdenking (verdere gegevens onbekend)

 

10 oktober 1958

Mej. Potgieter (Zuid-Afrika) en Jacqueline van der Wal (leerlinge) leggen de bloemen.

 

Deze groepsfoto is - hoogstwaarschijnlijk, meldde oud-leerling Johan Eimers - van 1958. Hij meldt verder dat hij links bovenaan een paar klasgenoten herkent. Van links naar rechts: Jerfaas van Oosterom, Joop Visser (inmiddels overleden), Klaas Buikema en, schrijft hij, waarschijnlijk ben ik de vierde.

Wie weer er meer?

Voor grotere foto: klik hier.

 

10 oktober 1960

Mevrouw R. van der Merwe-Scholz en mej. N. Augustijn leggen namens Zuid-Afrika en namens Nederland - een krans bij het Krüger-gedenkteken.

 

10 oktober 1961

Kranslegging door mevrouw H. Louw (Zuid-Afrika) en Margreet Plomp, de secretaresse van de leerlingenvereniging Paul Krüger.

Paul Krüger

en de Rehoboth

Niet alleen koningin Wilhelmina, ook de Rehoboth had iets met Paul Krüger. Dat werd, wellicht, veroorzaakt doordat de Rehoboth jaren lang gehuisvest was in Oranjelust, de villa waarin Paul Krüger na zijn vlucht uit Zuid-Afrika van eind 1901 tot oktober 1902 woonde. (Voor ansichten en foto's van Oranjelust, Maliebaan 89, klik hier.) cccc

Daarnaast had de Rehoboth ook veel bewondering voor de leider van de Zuidafrikaanse boerenoorlog en voor de visie en ideeën van Krüger. Daarom werd er in de jaren vijftig jaarlijks een Krügerherdenking gehouden en heette de leerlingenvereniging in die tijd Paul Krüger. (In de notulen van de docentenvergadering wordt die vereniging afgekort tot P.K. Zie notulen 1964.) 

Op deze pagina een aantal foto's van die herdenkingen. Ook doorverwijzingen naar pagina's die informatie geven over Paul Krüger.

Overigens: er is in het archief niet veel te vinden over de relatie Rehoboth en Krüger. Hopelijk kan iemand daar meer informatie over verschaffen. Een ander interessant punt is de vraag waar het gedenkteken van Paul Krüger gebleven is. Ook hierover is aanvullende informatie welkom.

Het is opvallend dat er in de archieven ook niets terug te vinden is over het standpunt dat de Rehoboth innam over de apartheid. Uit de Krügerherdenkingen die in ieder geval tot 1960 gehouden werden, mag afgeleid worden dat er in ieder geval niet sprake was van een kritische stellingname (om het diplomatiek te verwoorden).

 

informatie over Paul Krüger

Paul Krüger - zijn leven (Nederlands; met veel links)

Paul Krüger - zijn leven (Engels)

Who is Paul Krüger?

informatie over Krügerpark

Paul Krüger en het Krügerpark (Engels)

informatie over Oranjelust

Foto's Oranjelust
(1900/1910 - 1960 - 2002)

informatie over apartheid

Over de apartheid is natuurlijk ontzettend veel te vinden op internet. Hier slechts een paar verwijzingen.

0 Vrije encyclopedie Wikipedia over  apartheid

0 Historisch overzicht

0 Apartheidmuseum

(wat traag, maar indrukwekkend)

0 District Six Museum

0 Robbeneiland

Pikant

Oranjelust is op het moment dat dat deze pagina gemaakt werd (november 2005) te huur: € 135.000,00 per jaar, ex. BTW.

Interesse? Klik hier.

 

Ten slotte

Nadat er een eind gekomen was aan het apartheidsregime in Zuid-Afrika probeerde de Marnix Academie tot samenwerking te komen met Zuidafrikaanse opleidingsinsituten tot onderwijsgevenden. Er werden contacten gelegd met Kaapstad en Swellendam. Daaruit vloeiden in ieder geval contacten voort waardoor het mogelijk was vierdejaars van de Marnix Academie als zogenoemde leraren in opleiding op lagere scholen in Zuid-Afrika te benoemen.

De Marnix Academie participeerde verder in een aantal Nufficprojecten. Meer daarover is binnenkort te vinden bij 1990 en/of 2000.

Klik voor een leuke en informatieve site over de Maliebaan en de Maliebaanschool

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

laatste bewerking: 10 augustus 2006